HÁRMASHATÁRHEGYI SPORTREPÜLÉSÉRT ALAPÍTVÁNY

A sportrepülők és egyesületeik érdekvédelmi szervezete. Közhasznú szervezet. Alapítva 1990-ben.

 

Az Alapítvány új levelezési címe:  

zöld és zöld Kft. 1033. Budapest Búza u. 12-14.

_________________________________________________

Antal Károly

 
Szomorú szívvel kell közölnöm Önnek, hogy édesapám Antal Károly hosszan tartó betegség után 2015. 12. 23-án szerdán 67 évesen elhunyt. Temetése 2016. 01. 08-án pénteken 13 óra 45 perckor lesz a Farkaréti temető 2-es ravatalozóján. Arra szeretném kérni, hogy lenne szíves értesíteni a repülős barátokat pl. Szilágyi Endrét,és a többieket, akikkel jóba volt az édesapám.
 
 
Hálás köszönettel fia: Antal Gábor
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

 

REPÜLÉS

Világbajnok a végtelen szárny alatt: Eb-közelképek

Ferencz Anna, Vajda Richárd

2015.7.24 13:45

Gépekről és pilótákról: csodálatos vitorlázók, szimpatikus versenyzők. Zöld bajnokság, bár sok víz porlad a levegőbe...

 

REPÜLÉS

Őcsényen a világ szeme:

Eb-nyitó, airshow vasárnap!

iho

2015.7.10 08:45  
 

Három kategóriában kezdődik a nagy verseny, előtte egy kis repülőünnep motorral, motor nélkül, és ejtőernyővel.

Őcsényben gyülekeznek a kontinens legjobb vitorlázópilótái: vasárnap kezdődik a Szekszárd közelében lévő remek füves repülőtéren a 18. Vitorlázórepülő Európa Bajnokság, amelyre népes mezőny gyűlik össze, az előzetes nevezések szerint nyolcvanöt versenyző küzd majd a helyezésekért a 18 méteres fesztávolságú gépek, az open vagyis szabad osztály, illetve a 20 méteres kétülésesek kategóriájában. Hat magyar is ott lesz a mezőnyben, az egyik legnépesebb csapat lesz a miénk. A névsor: világrekorderünk, Hegedűs László (Bagoly), valamint Laurinyecz Sándor (Borkuti Bélával) a szabadosztályban, Halász László és Szabó Péter a 18 méteres, a Kiss Dániel/Szabó Anna illetve a Tamás Ferenc/Vörös Jenő páros a 20 méteres kétüléses kategóriában indul.

Tovább itt:

 http://iho.hu/hir/ocsenyen-a-vilag-szeme-eb-nyito-airshow-vasarnap-150710#

 ====================================

XXIII. SZLOVÉN VITORLÁZÓREPÜLŐ NEMZETI BAJNOKSÁG, SZATYMAZ

6 értékelhető versenyszám után véget ért a Szlovén Nemzeti bajnokság, melyet az idén az Alföldi Repülőklub vendégeként a szatymazi repülőtéren tartottak meg Klub és Open géposztályokban.
A versenyre meghívást kapott 5 magyar pilóta is, akik igen jó eredményeket értek el a nemzetközi értékelésben:
3. Kapuy Gábor 
4. Hegedűs László
6. Szabadfi Botond
10. Sindely János
16. Tóth György

Gratulálunk Gabinak a dobogós helyezéséhez, melyet 18 m-es géppel először versenyezve ért el és a többieknek is eredményükhöz. Gratulálunk továbbá az Alföldi Repülőklubnak a verseny rendezéséhez, a sportdiplomáciai sikerhez.

MVSz Elnökség
darojanos
 
==========================================

 

REPÜLÉS

 

Rózsaszín repülés, magyar siker Ferrarában!

Ugrósdy Márton    http://iho.hu/hir/rozsaszin-repules-magyar-siker-ferraraban-150609

15.6.9 08:45  

 

Fly Pink bajnokság: labilis volt az idő, sok volt a terepre szállás, de ez sem csökkentette a hölgyek esélyeit.

(fotók: Facebook | Aeroclub Volovelistico Ferrarese)" width="635" height="423" title="Az összetett harmadik: Vadászi Viki!
(fotók: Facebook | Aeroclub Volovelistico Ferrarese)" style="margin: 0px; padding: 0px; outline: 0px; font-weight: inherit; font-style: inherit; font-size: 13.3333320617676px; font-family: inherit; vertical-align: baseline; display: block;">

 

Jó eredményekkel vetették észre magukat a magyar női vitorlázórepülő válogatott tagjai: az olaszországi Ferrarában rendezett, Fly Pinkre keresztelt versenyen Vadászi Viktória összetettben a harmadik helyet szerezte meg, Márkus Tímea pedig az ötödik lett, az egyik napot meg is nyerte.

 

Az olasz nemzeti bajnokság mellett idén a ferrarai szervezők úgy döntöttek, a hölgyeknek is kedveskednek egy versenykiírással, amelyet Európa minden országába megküldtek. Így kapta meg a magyar szövetség is a meghívót a május 31-én kezdődött egyhetes versenyre, amelyre ezúttal csak a hölgyeket várták. Hazánkból Viki és Timi utaztak ki, a válogatott két gépével (Discus 2a - HAL és Discus CS - P), segítőjük és csapatkapitányuk Pollermann Judit, a női keret edzője volt.

 

A verseny a helyszíni beszámolók szerint jó, és olaszos hangulatban telt, tehát a határidőket is délies lazasággal tartották be, az eligazítások pedig inkább olaszul, mintsem angolul zajlottak, de ez nem tartott vissza senkit a távok megrepülésétől és esténként az eredmények megbeszéléséről.

 

A feladatok – a nem túl kedvező időjárásnak megfelelően – viszonylag rövidek voltak, és az itthoni gyakorlattól eltérően elég sok fordulópontot írtak ki a lányoknak az elmúlt egy hétben. A trükkös termikeknek köszönetően sok terepreszállás is volt, Timinek is többször kellett szállítókocsiban hazavinnie a gépet a reptérre. Vikivel kétszer fordult elő, hogy nem ért haza, de a feladatok nehézségét jól mutatja az is, hogy sokszor a mezőny felét sikerült terepre tennie a sportbizottságnak. A bizonytalan időjárás miatt sokszor az sem jelentett gondot, hogy valaki terepezett, mert az összeszedett hátrány még így sem volt jelentős.

 

A nehéz körülmények ellenére a lányainknak igazán jól sikerült ez a bő egy hét, amelyet kinn töltöttek az olaszoknál. Timi napi győzelme szép teljesítmény, Viki pedig végig kiegyensúlyozottan versenyzett, így végül hét szám után a dobogó harmadik fokára állhatott fel összetettben, az utolsó napokon már biztosan őrizte a helyezését. Az előzetes edzői várakozásokat egyértelműen sikerült felülmúlni, különösen Viki eredménye számít nagy meglepetésnek.

 

A két magyar pilótahölgy sikeresen mutatkozott be egy igen érdekes nemzetközi versenyen, amelyet remélünk, még sok hasonló rendezvény követ, még jobb eredményekkel. Hajrá, lányok!

 

 

 

 

 

==============================

 

Vitorlázó ifi-VB: tehetséges magyarok öregecske gépekkel

 

Márványi Péter    http://iho.hu/hir/ifjusagi-vitorlazorepulo-vb-tehetseges-magyar-resztvevok-oregecske-gepekkel

 

2011.8.1 20:50  

 

 

 

A jó szereplés komoly lehetőségekkel kecsegtet a 25 év alatti sportrepülők számára.

 

A házigazdákhoz képest kevés támogatottsággal, de bizakodva indul a magyar ifiválogatott Németországba, az Ifjúsági Vitorlázórepülő Világbajnokságra. Az iho/repülést a csapat egyik tagja, Marcsek Mihály tájékoztatta. A verseny a délnémetországi Musbach-ban lesz, több, mint nyolcvan résztvevővel.

A résztvétel feltétele, hogy a pilóta 25 éven aluli legyen. Két kategóriában zajlik majd a kéthetes bajnokság, standard osztályban és a FAI klubosztályban.

A magyar csapat négy tagból áll: Szegedről Oltvai Csaba indul a lengyel (eléggé koros konstrukciójú) Standard Jantarral, Hármashatárhegyről a Kapuy testvérpár. Ádám és Gábor vág neki a távoknak Discussal és LS4-gyel, Marcsek Mihály Nyíregyházáról pedig a finn Pik-20D-t repüli, ez is világbajnok gép volt - valamikor a hetvenes években... Vagyis a több mint nyolcvan résztvevő között a magyarok vitorlázógépei éppenséggel nem képviselik a csúcstechnikát.

Ugyanakkor a csapat mégiscsak bizakodva indul Nagy László csapatvezetésével (az edző Diófási Gábor). hiszen az ifjúsági VB-n jól szerepelni komoly lehetőségeket nyithat meg a versenyző előtt. Most a Magyar Vitorlázórepülő Szövetség támogatása mellett kiki saját költségén versenyez, illetve van, akinek szponzora is akad, de az biztos, hogy dobogós helyezés, vagy akár napi győzelem esetén az illető komolyabb támogatásra számíthat, netán ráadásul kerettagságra - a felnőtt nemzeti válogatottban is. És semmiképp sem elhanyagolható az a tapasztalat, amit egy ilyen világversenyen egy ilyen fiatal pilóta nyerhet.

 

 

 

 

 

A Magyar Repülő Szövetség honlapjáról:

 

 

 

Tisztelt Tagság!

 

A tagság elbizonytalanítását célzó írás jelent meg a Magyar Repülő Szövetségről. Tájékoztatom a tagságot, hogy a Magyar Repülő Szövetség működése teljes mértékben biztosított.  

 

(tovább is olvasd!)

 

 

 

 Valóban a sportegyesületek és a tagság kiábrándul a Magyar Repülő Szövetségből, mert az nem tesz semmit a sportrepülő egyesületek helyzetének javítása érdekében.

 

 

 

Hozzászólások.

 

 

 

Gyalázatos!

A DKI önkormányzat  plusz az MRSZ feji a klubokat. Nem tudják, hogy üres zsebekben kotorásznak?  Miknek néznek ezek a minket? Nem Dáriuszok vagyunk, hanem sportrepülők!

Az MRSZ-nek is kellene már valamit az ügyben tenni, nem pedig a lázas semmittevésben zsibbadni!!!!

Csak erre a semmittevésre van tehetségük? Ha igen, akkor mondjanak le!

Vegyék tudomásul, hogy, ezzel a semmitevéssel a sportrepülés sírját ássák!

Ott van a szegedi per, tessék tanulmányozni, és lépni!

 
 

Sajnos, az Opitztól és a Malévtől is pénzt kértek a tárolásért. Talán három hónapig lehetett kedvezményes 50%-os áron  tárolni, de utána piaci árat kellett fizetni. Ilyen az érdekvédelem az MRSZ-ben... :-/

 Még egy hír!

 Jó hír! Sikerült megállapodni, hogy mégis támogatásként lesz a 6 db gép + az agri. Annyi, hogy egyben kell fizetni, de végül is ezért kértük előre a befizetéseket.

 

Tehát mégiscsak kell fizetni!!!  Áfával, vagy nélküle?

Mégiscsak a sportrepülő egyesületek tagsága jár rosszul!!!

Ha ezt a pénzt a repülésre fordítanák, akkor a repülésük biztonsága növekedne és a repülőgépek kihasználtsága is javulna. 

MIKOR FOG VÉGRE A MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG AZ EGYESÜLETEI TÁMOGATÁSÁRA GONDOLNI?

 

Bajba jutott sportrepülő egyesületek.

 

 

Budaörsi reptérről Csongor (reptérparancsnok) felhívott, hogy nem fog menni a 20.000 Ft/gép/hó... csak plusz áfával...
Agri 10.000 Ft/hó + áfa
Helyiség 10.000 Ft/hó + áfa
Szállító kocsi 10.000 Ft/hó+áfa
-- Eredeti üzenet --
Feladó: Dúzs István <aeroclub.duzsistvan@index.hu>
Címzett: <verebelyi.endre@t-online.hu>
Elküldve: 2015. április 18. 20:40
Tárgy : Re: Bajba jutott sportrepülő egyesületek.


-- Eredeti üzenet --
Feladó: Dúzs István <aeroclub.duzsistvan@index.hu>
Címzett: Mészáros László elnök <president@aeroclub.hu>, Mészáros László elnök <president@aeroclub.hu>, Mészáros Zoltán alelnök <vicepresident@aeroclub.hu>, Vizaknai Erzsébet <vizaknai.erzsebet@aeroclub.hu>, Mészáros Zoltán <meszaros.zoltan@aeroclub.hu>, Vályi Csongor Repülőtér üzembentartás felelős vezető <reptervez@aeroclub.hu>, <drhamar@t-online.hu>, <balazs@t-online.hu>
Elküldve: 2015. április 17. 22:2
Tárgy : Bajba jutott sportrepülő egyesületek.


 Tisztelt Elnök Úr!
Tisztelt Címzettek!
 
A levelező listából értesültem arról, hogy a Magyar Repülő Szövetség a Műegyetemi Sportrepülő Egyesülettől a hangárban tárolt rbbbepülőgépeik, gépkocsik és aggregátor tárolásáért igen sok pénzt kér. 
Felháborodásom MAXIMÁLIS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
A Magyar Repülő Szövetség alapszabályában szerepel az "érdekvédelem" szó. Ennek érdekében a Magyar Repülő Szövetség feladata lenne a bajba jutott sportrepülő egyesületek segítése és védelme. Ezzel szemben a kényszerhelyzetbe jutott sportrepülő egyesületeket bevételeinek növelésére használja. (Korábban az Opitz Klub is) 
Tisztelettel kérem Elnök Urat arra, hogy a kényszerhelyzetben lévő és bármilyen okból bajba jutott sportrepülő egyesületek megsegítését, védelmét díjfizetés nélkül végezze el.
A Magyar Repülő Szövetség eljárása csaknem azonos Dunakeszi Város polgármesterének tevékenységével.
 
 
Tisztelettel: Dúzs István
 

 

==============================

 

Gyászjelentés – Kerekes Adrienne

 

2015-01-05 Posted by alelnok

 

 

 

Tisztelt Tagok!

 

Szomorúan tudatjuk, hogy életének 84. évében, 2014. december 19. napján elhunyt Kerekes Adrienne!

 

Búcsúztató: 2015.01.09. napján (pénteken), 12.00
Helyszín: Budakeszi Református Templom (Budakeszi, Fő út 159.)

 

Kerekes Adrienne, Mező György által írt életrajza az alábbi linken olvasható. (Kerekes Adrienne, életrajz)

 

 

 

 ======================================

 

HARMADFOKON IS NYERTÜNK

2014. december 10-én szerdán az Opitz Nándor Repülőklub immár harmadszor is pert nyert Dunakeszi Város Önkormányzatával szemben a klub 2004-ben kötött használati szerződéséről szóló bírósági eljárásban.

Mint arról korábban már többször is beszámoltunk: Dióssi Csaba polgármester 2011 őszén mondta fel a klub használati szerződését, majd milliós díjak megfizetésére próbálta kényszeríteni az évtizedek óta a repülőtéren működő közhasznú sportszervezetet.

Az évekig tartó eljárás során minden bírói fórum a klubnak adott igazat: most a harmadfok is kimondta, hogy a szerződés felmondása jogellenes volt, így az továbbra is érvényes. Emellett megnyílt az út az elmúlt években a klubnak okozott jelentős anyagi és erkölcsi károk rendezésére is.

Az Opitz klub vezetése és tagsága is megnyugvással és örömmel fogadta a hírt. A klubvezetés szándéka szerint a közeljövőben meg fogja keresni Dunakeszi város vezetését. A klub, ahogyan eddig is, alapvetően a repülés fenntartásában érdekelt, kiemelt célja lesz ezért a repülőtér hosszú távú jövőjének biztosítása, illetve a teljesen értelmetlen és szakmaiatlan hétvégi vontatási tilalom megszüntetése.

 

                          ///////////////////////////////////////////////////////////////////////

 

VIII. FLATLAND KUPA SZEGED 2014

 

8 napos verseny, 6 értékelhető versenyszám, 4 géposztályban, kiváló hangulatban...! Röviden ennyiben lehet összefoglalni a most végetért versenyt.
A helyezettek az alábbiak, részletes eredmények a bal oldali logoról érhetők el.

HUN Club
1. Gábor BORS Opitz Nándor Repülőklub 2806
2. András OSWALD Szentesi Repülőklub 2751
3. Balázs LAKTIS MÁV Repülőklub 2166

FAI Club
1. Sándor MAKAI Aero Klub Debrecen 4589
2. Tamás VÁMOSI Opitz Nándor Repülőklub 4384
3. László PASZTERNÁK Borsod Megyei Repülőklub 4301

15-meter
1. Ádám KAPUY MSE 4139
2. István MAGYAR Opitz Nándor Repülőklub 3645
3. Zoltán SURÁNYI Szolnoki Repülő Egyesület 3576

Open
1. Robert SÍMA GAC Benesov 4651
2. Dietmar DAUL AKA-Flieg Tübingen 4086
3. Péter LENCSÉS Aeroclub Hajdúszoboszló 3767

A legifjabb versenyzőnek járó különdíjat és a legeredményesebb első versenyes ifjúsági sportolónak az AKTUÁL BAU Kft és a SZEMP AIR Kft által felajánlott Colibri II.loggert Lencsés Péter nyerte el.
Köszönjük a Délvidéki Aero Club 1930 kiváló szervező munkáját, a verseny megrendezését és bízunk benne, hogy a Szegedi Repülőtér még sok vitorlázórepülő versenynek tud otthona lenni.

MVSz Elnökség
darojano

 

 ========================================

 

 

 

Aláírásával tiltakozzon Ön is a Hármashatárhegyi repülőtér bezárása ellen!

 

 

 

http://www.peticiok.com/mentsuk_meg_a_harmashatarhegyi_repulteret

 

 ============================================

 


 Köszönjük, hogy adód 1 %-át nekünk ajánlottad fel.

 

 

 

az adófizetők által felajánlott 1 %-ok-ból 2012-ben 318,401.- Ft-ot 2013-ban pedig 238.839.-Ft-ot kaptunk.

 

======================================

 

 

 

Vitorlázó műrepülés, ejtőernyőzés, hátimotorozás a világjátékok műsorán: az olimpiai szervezet a légisportok fontosságáról.

 

 

 

Magas szinten egyeztetett a Nemzetközi Repülőszövetség (FAI) és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság között a közelmúltban. A NOB svájci székhelyén tartott megbeszélésen szó volt a légisportok jelenlegi helyzetéről, valamint a FAI közreműködéséről a NOB "Olimpiai Agenda 2020" programjában.

 

 

 

A találkozón a FAI elnöke, John Grubbström kiemelte, hogy egyre népszerűbbek a légisportok, főleg a fiatalok körében, és egyre többeknek válik elérhetővé a szabadidő eltöltésének ez a módja. Véleménye szerint mára a légisportok a szabadidős tevékenységek természetes részévé váltak, amelynek segítségével a fiatalok biztos alapot teremthetnek személyes és szakmai fejlődésükhöz is.

 

 

 

Abban mindenki egyetértett a megbeszélés során, hogy egyre nagyobb feladat a fiatalok kimozdítása a számítógépek elől, ezért is fontos, hogy a légisportok egy izgalmas, modern és biztonságos alternatívaként jelennek meg a hagyományos sportágak mellett.

 

 

 

A FAI és a NOB együttműködésének különös jelentőséget ad, hogy a nem olimpiai sportágak "olimpiájaként" nyilvántartott Világjátékok programjában a 2017-es wroclawi találkozó alkalmával már három légisport, a vitorlázó műrepülés, a célraszálló ejtőernyőzés és hátimotoros siklóernyőzés szerepelnek majd.

 

 

 

 =============================================

 

 

 

PRIBINA KUPA, FÁTRAGLIDE 2014

 

 

 

A rendkívül rossz időjárási körülmények miatt 3-3 értékelt versenyszám után befejeződtek az idei első versenyek Nyitrán és Partizánskán.

Versenyzőink eredményei:

Pribina Kupa

Klub osztály:
_9. Hamar Zoltán
11. Kapuy Ádám   MSE
28. Siket Zsolt
29. Vancsó Ambrus
35. Vajda Richárd

15 m-es osztály:
10. Kapuy Gábor   MSE
14. Magyar István
21. Gönczi Péter
27. Réti István

Open géposztály:
18. Halász László
20. Szabadfi Botond
27. Szabó Péter
30. Kapuy László  MSE

Fátraglide, Klub osztály:
_5. Salamon Árpád
_7. Arday Dániel
14. Bors Gábor
16. Gergely Sándor

Holnap kezdődik Privigyén az FCC Gliding, jobb időjárást és szerencsésebb versenyzést kívánunk pilótáinknak .

darojanos
MVSz 

 

  

 

Képek a Magyar Repülő Szövetség 2014. évi rendes közgyűléséről

 

 

 

 

 

meszaros_laszlo_elnok_az_elmult_evi_beszamolot_mondja._19.jpg

 

 

 

 Mészáros László elnök beszámolója a 2013. évi eredményekről.

mrsz_logo.jpg

 

 

 

  csiga_sandornak_az_ellenorzo_bizottsag_elnokenek_beszamoloja..jpg

 

Csiga Sándor hozászólása.

 

 

 

meszaros_laszlo_elnok_es_benedek_janos.jpg

 

 

 

 Mészáros László és Benedek János.

 

A Magyar Repülő Szövetség elnöke Mészáros László maradt a titkos szavazás eredménye alapján.

 

 

 

 

 

erno_bacsi.jpg

 

 

 

Díjátadó az Európán: nem győztek gratulálni

Ugrósdy Márto

 

A hagyományoknak megfelelően az Európa hajón tartották a Magyar Repülő Szövetség éves díjátadó ünnepségét, ahol ismét rengeteg kupát, kitüntetést és elismerést adtak át a hazai repülés legjobbjainak. A vitorlázórepülő szakág idén is kiemelkedő eredményeket ért el.

 

 

 

A díjazottak névsora idén is hosszú volt, számos nemzetközi elismerést vehettek át a hazai vitorlázópilóták. A legnagyobb kitüntetést, a Nemzetközi Repülőszövetség (FAI) Paul Tissandier diplomáját ketten is átvehették, idén Ráczkevy Béla és dr. Nagy Sándor érdemelte ki az elismerést a magyar repülésért végzett több évtizedes munkájával. Szintén az FAI ítélte oda a legjobb női vitorlázórepülőnek járó Pelagia Majewska-érmet Bolla Máriának, az ő sikeréről korábban már mi is írtunk. Az ezer kilométeres távrepülésért járó diplomát Basa Richárd vehette át, ő decemberben, Afrikában repülte meg a sokak álmának számító távot.

 

 

 

A Magyar Repülő Szövetség elnöki különdíját a vitorlázórepülők közül Daróczy János vehette át, ő is már évtizedek óta dolgozik a magyar repülés ügyéért.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A tavalyi év leghosszabb hazai távrepüléséért járó Rotter-kupát Hegedűs László Bagoly (Malév RK) vehette át 768 kilométeres teljesítményével. A Rotter-kupát Rotter Lajos, az 1936-os berlini olimpia tiszteletére világrekordot beállító magyar pilóta és repülőgép-tervező emlékére családja alapította, és az kaphatja meg, aki az adott évben a leghosszabb távrepülést teljesíti Magyarország területéről kiindulva. A Rotter-kupának virtuális versenye is van, amit szimulátoron repülhetnek le az erre vállalkozók. Ebben idén Laurinyecz Sándor lett a legjobb, aki az idei nemzeti bajnoki cím mellé teheti majd az elismerésül járó tálat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szintén a hazai legek elismerését szolgálja a Turul-vándordíj, amit a hármas számú magyar ezüstkoszorú tulajdonosa, a tavaly 102 éves korában elhunyt Szilas-Steff Tibor alapított, és az előző évben legmagasabbra repülő vitorlázópilóta kapja meg. Idén ezt a vándordíjat Bors Gábor (Opitz Nándor RK) vehette át 6534 méteres repülésével, amit a dunakeszi repülőtérről kiindulva teljesített.

 

 

 

 

 

Az év vitorlázórepülő sportolója a Malév RK versenyzője, Bereczky Ferenc lett, az ő tavalyi szlovákiai győzelméről mi is több cikket írtunk. Az év női sportolója Diófási Orsolya (Őcsény) lett, aki a 2013-as női vébén elért remek teljesítményével győzte meg a cím odaítélőit, az év ifjúsági sportolója pedig a jelenleg éppen Ausztráliában repülő Kapuy Gábor (Műegyetemi Sportrepülő Egyesület) lett.

 

 

 

 

 

A legjobb és legtehetségesebb fiatal pilótákat a Lányi Alapítvány is minden évben díjazza. Idén Kapuy Gábor (MSE) és Arday Dániel (Malév) kapták az elismeréseket, így az ő idei repüléseiket támogatja majd az alapítvány azokból az egyszázalékos felajánlásokból, amiket tavaly utaltak át a szervezet részére.

 

 

 

 

 

Vitorlázórepülő rekordokból tavaly tizenkettő született, az ezekért járó plaketteket is a díjátadón kapták meg a rekorderek. Tavaly ifjabb és idősebb Szabadfi Botond (Malév RK), Sindely János, Ábrok Ágnes és Benke Ilona (Malév RK), Kapuy László (MSE), Márkus Tímea (MSE), Basa Richárd (MÁV), Hársfalvi Péter (Albatrosz RE) és Szabó Péter (Alföldi RK) döntött meg valamilyen országos vagy nemzeti rekordot.

 

 

 

 

 

A Magyar Vitorlázórepülő Kupa (http://iho.hu/hir/a-nagy-verseny-kora-tavasztol-keso-oszig-130330) díjait is most adták át. Az első kategóriát Hegedűs László nyerte, a második Verebélyi Zoltán (MÁV), a harmadik pedig Szabó József (Alföldi RK). A második és harmadik kategória győztese Szabó József lett, az ifiknél Vámosi Tamás (Opitz Nándor RK) győzött, a női versenyben pedig Márkus Tímea lett az első. A klubok versenyében az Alföldi Repülőklub lett a legjobb a Malév és Dunaferr előtt, a klubok csapatversenyét pedig a Malév csapata (Hegedűs László, Bereczky Ferenc, Bartolf Richárd) nyerte meg az ARK (Szabó József, Réti István, Aczél Ferenc) és a Dunaferr (Varga Tibor, Vancsó Ambrus, Tóth Csaba) előtt.

 

 

 

 

 

Végül a 2013-ban repült arany- és gyémántkoszorúk átadása következett. Tavaly a szokásosnál többen teljesítették a nemzetközi vizsgafeltételeket, így szerencsére hosszú volt a díjazottak névsora. Szombaton vehette át aranykoszorúját Nagy Péter (ACFH), Urbán István (ACFH), Schieber András (ACFH), Víg István (Hajdúszoboszló), Molnár Zoltán (DAC), Kapuy Gábor (MSE), Arday Dániel (MALÉV) és Vancsó Ambrus (Dunaferr). A gyémántkoszorú feltételeit öten teljesítették: Vámosi Tamás (Opitz), Ugrósdy Márton (Opitz), Rajncsák István (ACFH), Bőti László (ACFH) és Bors Gábor (Opitz).

 

 

 

 

 

Az ünnepélyes díjátadó után a Hajós és Repülőbálon volt lehetőség újra átélni a tavalyi repüléseket, feleleveníteni az emlékeket, és szövögetni a terveket az idei évre. Ez utóbbira már nincsen sok idő, hiszen alig egy hónap múlva újra kezdődik a repülőszezon.

 

 

 

 

 

ÚJ VITORLÁZÓREPÜLŐ REKORDOK NAMÍBIÁBÓL

 

 

 

Decemberben pilótáink 10 új Nemzeti rekordot repültek Namíbiában.
Basa Richárd 15 m-es géposztályban 1 sebességi és 1 távolsági rekordot repült, továbbá teljesítette a FAI 1.000 km-es és a hazai 750 km-es diploma feltételét.
Hársfalvi Péter 2 sebességi és 2 távolsági, míg Szabó Péter 1 sebességi rekordot repült 15 m-es géppel.
Kétüléses géposztályban a Szabó Péter - Basa Richárd páros 2 távolsági és 1 sebességi rekordot teljesített.
Az aktuális rekordtáblázat megtekinthető a Magyar Vitorlázórepülő Szövetség honlapján a  bal oldali menüsorból.

VTSB
darojanos

 

 

 

 

 

Nemzetközi elismerések magyaroknak

 

 

 

                                                               Szerző: Sportrepülés Blog |                                                                           Dátum: 2013.10.19. 09:41

 

 

 

Az FAI (Fédération Aéronautique Internationale, Nemzetközi Repülőszövetség)

 

fai_logo1.jpg

 

 

 

idén is kiosztotta díjait több kategóriában. Ebben az évben is volt 4 magyar érdekelt. A szövetség már évtizedek óta foglalkozik az olyan személyek elismerésével, akik komoly munkával vitték előre a sportrepülés ügyét. 

 

 

 

Légiközlekedés, légitársaságok, repülőgépgyártók, repülőterek, repülés hírek Ilyen a Paul Tissandier diploma is, amelyet egy francia úttörő pilótáról neveztek el, aki az FAI megalapításától kezdve pénzügyi vezető, valamint 1919 és 1945 között főtitkári tisztséget töltött be a szövetségben. Égi pályafutását hőlégballonozással kezdte, később Wilbur Wright tanította meg motoros gépen repülni majd megszerezte a 10. pilótaengedélyt.

 

 

 

Az 1952-ben alapított díjak azok kaphatják, akik sokat tettek a repülésért, ezen belül a sportrepülését és segítették annak fejlődését és népszerűsítését egy hosszabb időn keresztül.

 

 

 

Mint eddig oly sokszor, idén is volt magyar érdekeltség. Dr. Nagy Sándor és Ráczkevy Béla kapta meg ezt az elismerést. A repülőmodellezés kitüntetettje Kalmár Sándor. Az elmúlt évtizedek magyar díjazottjai közt ott van Kvasz András (1952), Asbóth Oszkár (1953), Opitz Nándor (1964), Dr. Fülöp András (1984), Besenyei Péter (1992), Gulyás Görgy (2000), Gönczi Péter (2010) és még sokan mások akiknek a magyar és a nemzetközi repülésért tett erőfeszítései vitathatatlanok.

 

 

 

 

 

© AIRportal.hu - kép | pelagia_kajewska_erem.jpg

 

 

 

Légiközlekedés, légitársaságok, repülőgépgyártók, repülőterek, repülés hírek. Ezen az eseményen átadták a Pelagia Majewska érmét is amit a tragikus balesetben elhunyt lengyel pilótahölgyről neveztek el. 17 rekordot állított fel és Lilienthal érme díjazott is volt. Ebben az évben ezt Bolla Máriának adták. bolla_marica.jpg

 

 

 

A díjat olyan női vitorlázórepülőknek ítélik oda, akik vagy az elmúlt év eredményeivel érdemelték ki az elismerést, vagy hosszabb időn keresztül példát mutattak a következő generációknak. Marica az első magyar pilóta aki ezt a díjat megkapta.

 

Innen is gratulálunk a díjazottaknak!

 

 

 

 

 

 Paul Tissandier diplomásaink

 

 

 

 

 

 

 

Sikerek a 16. Vitorlázó Műrepülő VB-n.

 

 

 

2013. augusztus 22. csütörtök, 16:13

 

 

 

2013.07.18.-27. között zajlott a finnországi ORIPAA repülőterén a 16. Vitorlázó Műrepülő VB (WGAC 2013), és a 4. Haladó (Advanced) Vitorlázó Műrepülő VB (WAGAC 2013). Ez két külön VB, csak a rendezési költségek csökkentése érdekében ezeket egyszerre rendezik meg 2010 óta.

 

 

 

A pénzügyi és más nehézségek miatt, mindkét VB-n 1-1 fő tudta képviselni hazánkat. A teljes (Unlimited) kategóriában, Tóth Ferenc, haladóban (Advanced) Józsa Dávid. Az utazó csapat tagja volt még Gurály Béla a válogatott edzője és egyben csapatvezető, illetve Horváth Tamás gkv és segítő. Nemzetközi bíróként az FAI meghívta Talabos Gábort, akinek segítője Talabos Anikó volt.

 

 

 

A kedvezőtlen időjárás miatt mindkét VB mezőnye 3 versenyszámot teljesített, ami a versenyek értékelési minimuma.

 

 

 

Unlimited kategóriában: (19 versenyző)

 

 

 

Ismeretlen kötelezőben Tóth Feri aranyérmet nyert!!!

 

 

 

Összetettben 5. helyen végzett, míg Ismert kötelezőben 4. helyezést ért el.

 

 

 

 Weblap látogatottság számláló:

Mai: 13
Tegnapi: 223
Heti: 756
Havi: 3 775
Össz.: 1 156 384

Látogatottság növelés
Oldal: Hírek.
HÁRMASHATÁRHEGYI SPORTREPÜLÉSÉRT ALAPÍTVÁNY - © 2008 - 2024 - harmashatarhegy.hupont.hu

A Hupont.hu weboldal szerkesztő segítségével készült. Itt Önnek is lehetséges a weboldal készítés.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »